четвер, 5 березня 2015 р.

Проект Тугра. Етногенез кримських татар, корінного народу Криму

Костянтин Олійник
18 год · Kyiv ·
Ау !? Кримські-татари, ви "всіх" згадали ?! "Всіх",окрім словян-українців, які в ХУ-ХУІ ст. складали від 40 до 50% населення Кримського ханства...А в ХУІІ ст. за свідченням відомого в мусульманському світі турецького мандрівника Евлія Челебі,котрий посилаючись на перепис населення в 1666–1667 рр., засвідчив, що у Криму мусульмани налічували 187 тис. осіб, а православні – вихідці з українських земель – 920 тис. Немусульманські піддані кримського хана – євреї, караїми, вірмени, греки – становили 20 тис. осіб. Тобто українців було понад 80% від усього населення Кримського ханства ! То чому автори "сором"язливо" забули про це сказати ? (( Я, як козак-українець, хочу почути відповідь від автора тексту і ведучої Гульнари Абдулли, режисера Фатіми Османової, автора ідеї та продюсера Еміне Джеппар, чому сучасні кримські татари "соромляться" визнати родинну близькість із українцями? Маєте якісь геополітичні плани? ((
http://ua.krymr.com/content/article/26851843.html

Проект Тугра. Етногенез кримських татар, корінного народу Криму

Відеоблог Tugra: Етногенез кримських татар
Кримські татари як етнос формувалися протягом тисячоліть на території Кримського півострова, а отже, нарівні з караїмами і кримчаками, є автохтонами. В етногенезі кримських татар взяли участь таври, кіммерійці, скіфи, частково елліни з Мілета, сармати, булгари, готи, гуни, хозари, печеніги, кипчаки (половці), італійці, ординці, турки-сельджуки, адиги (черкеси). 

Протягом століть народи, які приходили до Криму, асимілювалися з місцевим населенням. До середини XIII століття Крим був завойований монголами і включений до складу держави Великої Орди (в історіографії відомої як Золотої Орди). З цього ж часу в Криму поширюється етнонім «татари».
Тугра – ханська печатка, символ кримськотатарської державності, своєрідний ключ до розуміння нинішніх проблем Криму
Драматичні сторінки історії кримських татар і їх державності, Кримського Ханства, однієї з впливових держав Східної Європи пізнього середньовіччя – у новому проекті Крим.Реалії, відеоблозі кримського історика Гульнари Абдулла«Tugra».

Тугра – ханська печатка, символ кримськотатарської державності, своєрідний ключ до розуміння нинішніх проблем Криму.
Автор тексту і ведуча Гульнара Абдулла, режисер Фатіма Османова, оператор і режисер монтажу Ельдар Халілов, автор ідеї та продюсерЕміне Джеппар.

У відео використані ілюстрації з сайту музею Ларішес, журналу Qasavetта інших відкритих публічних джерел, а також музика видатних кримськотатарських музикантів Енвера Ізмайлова й Афізе Касара.

Читайте і Дивіться інші випуски проекту «Tugra»:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/bJpNzbn6QeM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Немає коментарів:

Дописати коментар