суботу, 16 березня 2013 р.

Виставка з ініціативи Мамута Чурлу


КРИМ. ВЕСНА. НАВРЕЗ. Декоративне мистецтво кримських татар

До події залишилось: 4 дні
Початок події:21 березня 2013 10:30
Закінчення події:12 травня 2013 17:00
Вартість:За ціною вхідного квитка
Телефон:(044) 235 32 90; (044) 288 14 50
Адреса:м. Київ, вул. Терещенківська, 17
Сайт:www.khanenkomuseum.kiev.ua

Чи можна уявити край, прекрасніший, ніж Крим навесні? Коли тепле весняне сонце кличе з будинку на вулицю, коли рілля чекає на зерно, коли степ вкривається безліччю яскравих квітів? З давніх-давен кримські татари, як і інші народи, шанували день весняного рівнодення, що означав настання нового року та польових робіт – Наврез. Саме до святкування Наврезу і приурочено виставку «Крим. Весна. Наврез», що об’єднає твори 40 сучасних кримських майстрів, які працюють над відродженням давніх традицій кримськотатарського мистецтва, перерваних депортацією кримських татар за сталінських часів.

Яскраві кольори та пишні візерунки татарського одягу, вишивки та килимів, виробів з глини та скла, витворів ювелірного та ковальського мистецтва нагадують про квітучу кримську весну. Орнаментальні мотиви, що ними кримські татари протягом багатьох століть прикрашали предмети вжитку, одяг та іграшки, несуть у собі древні магічні знаки збереження і продовження роду, сім’ї та громади, символи родючості та добробуту. Сучасні майстри інтерпретують їх з новою виразністю, їхні твори сповнені оптимізму і життєвої енергії.

Виставка є продовженням проекту «Кримський стиль», в межах якого учасники творчого об’єднання «Чатир-Даг» на чолі з відомим художником і мистецтвознавцем Мамутом Чурлу досліджують, відновлюють і репрезентують в Україні та за її межами багатовікові традиції кримськотатарської культури.

Автор ідеї та куратор виставки – Мамут Чурлу. Фінансовий партнер проекту – Земляцтво кримських татар у місті Києві.



Інформацію про виставку, будь ласка, шукайте також на сайті музею www.khanenkomuseum.kiev.ua та на сторінці http://vk.com/khanenkomuseum


Акредитація ЗМІ – тел./факс (044) 235 02 06

Немає коментарів:

Дописати коментар