понеділок, 16 червня 2014 р.

НОВА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ – "КРИМСЬКОТАТАРСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА"


В Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкривається нова спеціальність – «кримськотатарська мова і література та переклад»
Актуальність вивчення кримськотатарської мови зумовлюється великою кількістю її носіїв на теренах України – ця мова посідає третє місце серед мов нашої Батьківщини за чисельністю носіїв після української та російської. Окрім Криму, мова також поширена на півдні Херсонської області. Зважаючи на суспільно-політичну ситуацію на півострові, частина кримських татар нині змушена переселитися до Києва, Львова та інших міст України. Запровадження нової спеціальності «кримськотатарська мова і література та переклад» в Інституті філології дасть змогу готувати фахівців з цієї мови у провідному університеті країни (до 2014 року така спеціальність існувала лише в Кримському інженерно-педагогічному університеті та в Таврійському національному університеті (м. Сімферополь).

Майбутні студенти Київського університету, обравши цей фах, вивчатимуть не лише кримськотатарську мову, але й англійську та українську. Окрім нормативних курсів з основної мови, передбачені заняття з фонетики, історії кримськотатарської мови та літератури, стилістики сучасної кримськотатарської мови, теорії та практики перекладу, методики викладання, а також спецкурси з літературознавства. Висококваліфіковані викладачі та носії мови, а також забезпечення новою навчальною літературою чотирма мовами – українською, кримськотатарською, турецькою та англійською – дадуть можливість швидко та ґрунтовно опанувати найуживанішу тюркську мову на території України та декілька інших мов.
Перспективи вивчення та працевлаштування студентів. Випускники кафедри тюркології, при якій здійснюватиметься набір на спеціальність «кримськотатарська мова і література та переклад», зможуть знайти престижну роботу – наукову і педагогічну (викладачем в університетах, коледжах, ліцеях, школах),  перекладацьку, видавничу і журналістську (коректором чи редактором у ЗМІ та у фаховій періодиці), науково-дослідницьку (в  Інституті сходознавства Академії наук України, в лабораторіях, у бібліотеках), у громадських організаціях (наприклад, ГО «Земляцтво кримських татар у місті Києві» тощо), в урядових, державних і міжнародних установах, у сфері туризму та бізнесу.
Інтерес до вивчення кримськотатарської мови нині зростає завдяки значній кількості її носіїв на території України, її близькій спорідненості з турецькою мовою, а також наявності постійно оновлюваних культурних та освітніх програм і організацій, які розвиваються та розширюють свій склад, шукаючи компетентних фахівців із кримськотатарської мови і літератури та культури.
Набір на цю спеціальність здійснюватиметься під час вступної кампанії до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка триватиме в липні-серпні поточного року. Детальну інформацію можна отримати за телефонами: (044) 239-33-97 (заступник директора з навчально-виховної роботи, відповідальний секретар відбіркової комісії Інституту філології), (044) 239-31-57 (кафедра тюркології).
категорії: 

Немає коментарів:

Дописати коментар