пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

День української мови в Євпаторії


November 11, 2014

Впродовж багатьох років українська громада Євпаторії завжди збиралася гуртом на відзначення пам’ятних і ювілейних дат, народних і державних свят. Не став винятком і День української мови 9 листопада цього року, який євпаторійські українці за традицією відзначили у приміщенні бібліотеки ім. Лесі Українки, давно не ремонтованому, в теплій затишній атмосфері, але в незвично вузькому колі: з восьми десятків євпаторійських просвітян лишилося не більше двадцяти, а зібралося ще менше: багато хто залишив Крим після весняних подій. Хоч всі й були раді зустрічі, можливості побачитись після довгої перерви, поспілкуватись між собою, та свято вийшло не надто веселим: розпочалося воно з хвилини мовчання за всіма загиблими захисниками України.

Виступаючи з промовою, голова євпаторійського осередку ВУТ "Просвіта" Ігор Котар зауважив: "Добре, що ми ще можемо говорити українською мовою", – додавши: "хоча б тут…"

Далі слово взяла голова євпаторійського осередку Союзу Українок Віра Ковальчук, яка під час виступу читала настільки проникливі вірші, що в її очах стояли сльози, – як і в багатьох присутніх.

Привітати українців зі святом прийшли представники вірменської і німецької громад міста – Ірена Борнар і Олександр Склярук. Після щирих вітань і добрих побажань вони читали вірші і навіть співали німецькою, вірменською, російською та українською, розрядивши атмосферу. Цього дня з Сімферополя до Євпаторії спеціально приїхала Ольга Бондаренко, учасниця союзу письменників України і Союзу українок, яка читала свої поетичні твори про Україну, про рідну землю й мову. В подарунок "Просвіті" вона привезла дві картини власного виконання в техніці батик, а дітям – свої книжечки з дитячими віршами.

Після цього можливість виступити мали всі бажаючі. Лунали вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки, сучасна поезія, авторські твори учасників зібрання. Не обійшлося і без улюблених українських пісень, хоча виконувалися чомусь переважно сумні. І велася щира відверта бесіда: кожен хотів поділитися з однодумцями своїми міркуваннями про наболіле, – найбільше ж усім зараз болить Україна і становище українців в окупованому Криму. Кожен згадував зі свого життєвого досвіду свіжі приклади випадків ворожого ставлення до українців і до української мови за останній час. Зараз дехто навіть остерігається виявляти свою національну приналежність, проте до українського осередку в російському оточенні приходять нові люди, які зараз шукають моральної підтримки, живого спілкування з близькими собі за мовою і духом.

Слід згадати, що цього року вперше "влада" Євпаторії офіційно відмовила українцям міста в дозволі на проведення мітингу до Дня Незалежності України. Коли просвітяни прийшли 24 серпня у вишиванках і з квітами до пам‘ятника Шевченкові, то побачили біля нього три поліцейські автівки, дещо далі – два авта кримської "самооборони" та гурт підозрілих осіб спортивної зовнішності за деревами. Без урочистого мітингу, без державних прапорів, але з синьо-жовтими стрічками та хустками, відчайдушні патріоти (переважно пані поважного віку), підходячи до пам’ятника по двоє, все-таки поклали квіти під пильним оком наглядачів. Ба більше, стали гуртком неподалік і виконали духовний гімн України – "Боже Великий, Єдиний", після чого тривалий час спілкувалися між собою, аж доки нерви "охоронців" не витримали, і ті "ввічливо" стали цікавитися, чи буде тут ще щось відбуватися. Проте знайшлися зовсім сторонні люди, які підійшли до зібрання зі словами: "Дякуємо вам за вишиванки. Дякуємо, що ви є. Вітаємо зі святом! Ми дивимося новини і плачемо, ми так турбуємося…" Це було надзвичайно приємно і зворушливо.

Отже, українці Євпаторії не здаються, продовжують і надалі берегти свою мову, боронити свою церкву, захищати своє право на існування. До кінця цього року голова місцевої "Просвіти" має надію зареєструвати спілку офіційно і планує обов’язково подати заявку на проведення зібрання до Дня пам’яті жертв Голодомору, який цього року збігається з річницею Революції Гідності.http://crimeanua.wix.com/main#!%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B2-%D0%84%D0%B2%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%97/cmbz/525AD618-DD66-435F-836A-5D96A04D28C3

Немає коментарів:

Дописати коментар